• Csanády László

Vájigás hetiszakasz / פרשת ויגש


1Móz 44:18 - 47:27

2019. január 3. péntek


József felfedi magát testvérei előtt


A József-novella, egy nagyon szép szakasza a Tanachnak, a Tórának. Sok szerzőt meg is ihletett, lett belőle musical, színdarab vagy Thomas Mann 3 kötetes, monumentális regénye, amit pár éve Ascher Tamás vitt színpadra.[1]


Ezért, a történet mesélésébe nem is mennék bele, olvassuk is holnap, ma, talán a héten készülve már a szombatra. Azt emelném ki, ami nekem volt fontos, ami más, mint tavaly, és talán más, mint lesz majd egy év múlva. Ez pedig egy mondat:


És József felfedi magát testvérei előtt.


Két érdekességet említenék meg történetből. A mostani hetiszakasz központi eleme Júda beszéde,[2] amit a Fáraó első emberéhez intézett. Egyes nézetek szerint, Júda tudta, hogy Józseffel, az elveszett a testvérükkel beszél, és tulajdonképpen ez volt a vezeklése[3]. Ez például Barry Levy,[4] montreáli biblikus professzor elmélete, szerinte ugyanis nem létezik, hogy az ezüst kehely ellopása és benjámin története ne keltett volna gyanút Júdában, ezt ő a Kariói Genizában talált targum-fragmentumokra alapozza, de érdekes módon, nem az Onkelosz-, vagy peszeudo-Jonatán targumra, hanem Jeruzsálemi targumra, és a kevéssé ismert, és kevéssé kanonikus neofita targumra.


/Kairói Geniza[5]: Geniza (גניזה), tóratemető, irattár.[6]

Mesébe illő a felfedezésének története, két skót högy, egy ikerpár, Agnes S. Lewis and Margaret D. Gibson, 1896-os Egyiptomi utazásuk alatt találtak mindenféle papírokat, nem is nagyon értették, hogy mit, de megmutatták barátjuknak, Solom Schechter[7]porfesszornak, aki megállapította, hogy ben Szirának /Shimon ben Yeshua ben Eliezer ben Sira/[8] a héber nyelvű szövege, ami görög és latin fordításban volt addig csak ismert. Odautazott 1897-ben, és fölfedezte az ó-karióban lévő, Fostát, városának, Ben Ezra zsinagógájának tóratemetőjét, ami nem csak genizaként, tóratemetőként, hanem egyfajta könyvtárként is funkcionált, megőrizve sok ezer töredékes, középkori szöveget, ennek közel 40% lirikus szöveg, köztük Szádja gáon verseit, és az andalúz irodalom jelentős alkotásait, a spanyol aranykorból, találták itt meg, hasonló jelentőséggel bír, mint a nyolcvan évvel későbbi felfedezés, az 1947-es Qumráni barlangokban a Holt-tengeri tekercsek[9] megtalálása./


A másik érdekesség, ami szintén Júda beszédéhez kötődik, hogy József kétszer öt évvel rövidebb időt élt, 110 évesen halt meg, nem 120 évesen. Kétszer öt évvel kevesebbet, mert hagyta, hogy testvére a szolgájának nevezze édesapjukat, valamint még egyszer, a tolmácstól is meghallgatta, és nem szólt semmit. Ez kétszer öt év mínuszba került neki, hiszen megszegte az ötödik parancsolatot.

Szintén olvashatunk olyan kommentárokat, hogy ez is tudatos volt, egyfelől, hogy ő is bűnbánatot gyakoroljon, valamint lehetőséget adjon erre testvérének is.


És József felfedi magát testvérei előtt.


Valahogyan, ezt érzem én minden közösség alapjának, annak, hogyan élünk mi, emberek közösségben, hogyan fedjük föl magunkat, bensőnket egymás előtt.


És József felfedi magát testvérei előtt.


Igazi közösség, csak akkor létezhet, ha felfedjük magunkat egymás előtt. Megmutatjuk önmagunkat a másiknak, vállalva ezzel természetesen azt is, hogy sebezhetőbbek leszünk, de csak így lehetünk társai egymásnak. Nekem most különleges élményem volt otthon, Székesfehérváron. Látni egy esetlegesen alakuló, új közösség alapjait, picit megtapasztalva azt az érzést, amit Józseftől tanultunk, hogyan kell fölfedni magunkat egymás előtt, a testvéreink előtt, és hogyan kell ünnepelni úgy, hogy sose legyen természetes, és mindig úgy tudjunk örülni a fellobbanó gyertya fényének, ahogyan József és testvérei örültek egymásnak, megbocsátva és áldozatot hozva, felfedve magukat egymás előtt.

Most, a polgári év kezdetén, ezt a gyermeki rácsodálkozást, ezt az örömöt kívánom mindenkinek, hogy lelje meg helyét egy olyan közösségben, ahol otthon lehet, és ahol bátran felfedheti önmagát.


[1] https://www.orkenyszinhaz.hu/eloadasok/repertoar?view=szinlap&id=1338

[2] 1Mózes 44:18

[3] https://www.thetorah.com/article/judah-recognizes-joseph-the-hidden-factor-behind-his-speech

[4] https://www.thetorah.com/author/barry-levy

[5] https://www.jewishvirtuallibrary.org/the-cairo-genizah

[6] Az olyan írást, amin szerepel az Örökkévaló neve, nem szabad eldobni, hanem csak eltemetni, elégetni. Régen, minden zsinagógához tartozott egy terem, egy pince, ahol az ilyen iratokat őrizték. Esetleg itt raktároztak már feleslegessé vált egyéb iratokat is.

[7] https://www.jewishvirtuallibrary.org/solomon-schechter

[8] https://bensira.org

[9] https://www.deadseascrolls.org.il/learn-about-the-scrolls/introduction?locale=en_US